Totul despre Argint

Argintul, ca si aurul, a fost legat inca din timpuri stravechi de religie, moneda sau troc.

Ornamentele din argint, vesela de ceremonie si decoratiunile au jucat un rol important in traditiile spirituale sau religioase ale multor civilizatii antice sau moderne.

Piese decorate din argint, unele datand inca din anul 4000 i.Hr., au fost descoperite in mormintele din Egiptul Antic, unde argintul era mai apreciat decat aurul datorita dificultatii de extragere a acestui material.

La incasi, argintul era considerat un metal pretios care reprezenta “lacrimile Lunii”.

Crezurile religioase, superstitiile si folclorul multor popoare din jurul lumii sunt presarate cu referinte la argint, un simbol al bunatatii, puritatii si luxului. Traditiile spirituale din toata lumea atribuiau puteri speciale de curatare sau vindecare ale argintului.

Argintul, al carui simbol chimic este “Ag”, este mai raspandit decat aurul sau platina, un fapt care se reflecta in valoarea lui de pe piata.

Argintul este unul dintre cele mai lucioase metale. Cand este lustruit, reflecta mai mult de 90% din lumina naturala detectata de ochiul uman.

Din acest motiv, este des intalnita montura de argint cu pietre transparente, pentru ca reflexia puternica a acestuia intensifica stralucirea pietrelor.

Precum aurul si platina, argintul nu intra in reactie cu majoritatea substantelor chimice, nu rugineste sau oxideaza si este relativ durabil.

Una dintre reactiile chimice care afecteaza argintul este cea cu sulfidul de hidrogen, un poluant atmosferic care cauzeaza un film de suprafata inchis la culoare, numit “negreala”, insa murdaria de pe un obiect de argint poate fi indepartata cu usurinta.

Argintul este, de altfel, si foarte maleabil si ductil. Poate fi transformat foarte usor intr-un fir subtire sau in alte forme. Atunci cand se lucreaza cu argintul, loviturile pot face ca metalul se rupa. Mesterii rezolva aceasta problema prin incalzirea periodica a metalului, astfel incat metalul sa-si schimbe microstructura si sa devina mai puternic si in acelasi timp mai maleabil.

Obiectele din argint pot fi finisate cu o mare varietate de modele decorative sau texturi.

Argintul pur este prea moale pentru a fi utilizat in industria bijuteriilor fara sa fie combinat cu alte metale. El este combinat in special cu unul anume: cuprul, cu care creeaza aliaje foarte usor. Cel mai comun aliaj cu argint este binecunoscutul argint “925”.

In magazinul No.5 puteti gasi o varietate de piese din argint, lucrate cu migala in Italia:

Click pe imagine pentru produs:

Click pe imagine pentru produs: 
 

Click pe imagine pentru produs:

Click pe imagine pentru produs: